*گفتاردرمانی چیست؟
گفتاردرمانی یکی از زیر مجموعههای علوم توانبخشی است که هدف از آن یاری رساندن به افرادی است که دچار اختلالات گفتاری و زبانی هستند.
*چه کسانی می توانند از خدمات گفتاردرمانی استفاده کنند؟
افرادی که از اختلالات تلفظی یا اختلال در صوت رنج می برند، آسیب دیدگان مغزی، ناشنوایان و عقبماندگان ذهنی می توانند از خدمات گفتاردرمانی به منظور بهبود وضعیت تکلم خود برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده کنند.
*فرآیند گفتاردرمانی چگونه به افراد توانیاب کمک می کند؟
گفتاردرمانگر پیش از هر کاری آسیبهایی را که در نتیجۀ عوامل ژنتیکی یا اکتسابی به گفتار و زبان فرد وارد شده تشخیص می دهد. او سپس به ارزیابی میزان آسیبدیدگی و علت بوجود آمدن آسیب ها میپردازد و در نهایت روند درمانی را شروع میکند. مثلا فرض کنید که به علت سکته مغزی، تصادف یا اصابت ترکش، اختلالی در حوزۀ زبان فرد ایجاد شده که در توانایی فرد در سخن گفتن به لحاظ شکلی و مفهومی تاثیر گذار بوده است. به عبارت دیگر این اتفاق تولید گفتار و محتوای گفتاری را مختل کرده است و یا کودکی را در نظر آورید که حرف “ر” را “ل” تلفظ میکند، و یا فردی که در طول یک دقیقه به جای چهار جمله (به طور متوسط)، تنها قادر به بیان کردن یک جمله است و یا برعکس، بیش از ده جمله را در دقیقه بیان میکند. تمامی این افراد به اختلال در گفتار دچارند و می توانند از گفتاردرمانی به منظور بهبود وضعیت خود استفاده کنند. گفتاردرمانگر می کوشد تا به شیوههای غیرپزشکی و بدون استفاده از دارو، آسیب ایجاد شده را درمان کند، اما طول درمان و فرآیند درمانی افراد مختلف، متفاوت است.
گفتاردرمانگر باید فردی صبور باشد، چرا که روند درمانی بعضی از بیماران آهسته تر اتفاق می افتد. همچنین گفتاردرمانگر باید به لحاظ شخصیتی، فردی انعطافپذیر باشد، چرا که حوزۀ کاری وی طیف وسیعی از مراجعهکنندگان، از خردسالان گرفته تا کهنسالان، و افرادی با لهجه ها و گویش های مختلف را در بر می گیرد که هر یک روحیات و ویژگیهای خاص خود را دارند. حوزۀ کاری گفتاردرمانگران تنها به افراد توانیاب، درمانگاه ها، مراکز بهداشت، مراکز توانبخشی و یا مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی محدود نمی شود. این گروه از متخصصین قادرند به افرادی مانند صداپیشگان، خوانندگان و دیگر افرادی که از صدای خود در ابعاد حرفه ای استفاده می کنند، کمک رسانند. به عنوان نمونه گفتاردرمانگران می توانند نحوۀ استفاده و محافظت از تارهای صوتی را به این دسته از افراد بیاموزند.
حمید قربی